Monodieto s kičerijem lahko izvajate nekaj dni (priporočljivo 5 dni) zaporedoma enkrat mesečno, lahko pa tudi le za kakšen dan ali dva, kadar čutite v telesu težo in napetost. Zjutraj uživate samo sadje, za kosilo in za večerjo pa samo kičeri. Pripravite ga iz basmati riža in mung fižola (zelene barve, v trgovinah se prodaja kot mung fižol) ali pa mung dala – razpolovljenega in oluščenega mung fižola (rumene barve, dobi se v Trgovini Jablana ali v Kalčku. Namesto ming dala lahko uporabite tudi katero od leč (rdeča, rjava, zelena). V dnevih kičerija se ne uživa solat in zelenjave, da se omogoči počitek prebavnemu traktu. Lakote ne občutite, v petih dnevih pa se izgubi 1-2 kilograma in telo postane bolj lahkotno.

Sestavine (za eno osebo):
1 pest basmati riža
1 pest mung fižola (predhodno kaljenega) ali 1 pest mung dala ali leče
1/3 žličke mletega kumina
1/3 žličke mletega koriandra
1/3 žličke ingverja v prahu
1/3  žličke kurkume
1 žlička ghija ali hladno stiskanega olja
ostale začimbe po želji (svež peteršilj,…)
Sol po okusu

Priprava:

Riž in mung dal speremo na cedilu pod tekočo vodo. Na ghiju na hitro prepražimo začimbe, vmešamo riž in mung dal ter zalijemo z dvojno količino vode in kuhamo, da se riž nekoliko razkuha (cca 20 min.). Jed naj ne bo preveč gosta niti ne preveč redka. Na koncu lahko dodamo še malo soli.

Če imamo cel Mung fižol ga je priporočljivo predhodno kaliti. Dan ali dva pred pripravo ga namočimo za 24 ur, potem pa ga razprostremo še za dodatnih 24 ur in skrbimo, da je ves čas vlažen dokler ne poženejo kalčki.

Mung dal- razpolovljen mung fižol pa se ne kali, lahko pa se ga namoči za nekaj ur ali čez noč.

Kombinacija riža in munga je bogat vir beljakovin, hkrati pa lahko za prebavo. Začimbe pripomorejo, da se telo razstruplja in da ne ugasne prebavni ogenj ter da je jed bolj okusna.

V nedietnih dnevih pa si lahko naredite izdatnejšo varianto kičerija. Izbiramo lahko različne kombinacije začimb, ki jih predhodno prepražimo na gheeju, na koncu kuhanja pa lahko vmešamo narezano sezonsko zelenjavo, ki se je kuhala na pari. Tako lahko na zelo enostaven način vsakokrat pripravimo malo drugačno jed. Dober tek!