Kaj je ajurveda

Ajurveda je mati vseh medicin, njeni začetki segajo v peto tisočletje pred našim štetjem v indijske vasi pod Himalajo.

Vsi drugi načini zdravljenja: kitajski, tibetanski, islamski izvirajo iz ajurvede. Njena spoznanja pa so v svojo medicino vključevali tudi stari Grki in Rimljani. Sama beseda ajurveda je sestavljena iz dveh sanskrtskih besed. Beseda “ayus”, pomeni življenje in besedo “veda”  lahko prevedemo z veda ali pa znanost. Torej je ajurveda znanost ali veda o življenju. Ajurveda je zdravilni sistem, ki razume našo povezanost z celotnim vesoljem. S poznavanjem in upoštevanjem ajurvede se naučimo poslušati in razumeti svoje telo. Z izboljšanjem ravnovesja v telesu, pa se prebudi tudi naš lasten zdravilni mehanizem.

 

Ajurveda kot celosten pristop za doseganje ravnotežja

Osnovni namen ajurvede je ohraniti dobro zdravje in pozdraviti bolezen po naravnih metodah. Osrednji koncept je, da je človeško bitje v osnovi unija telesa, uma in duše. Naše zdravje pa je v veliki meri odvisno od ravnovesja treh osnovnih  življenskih sil oziroma tako imenovanih doš: vata, pita in kapha. Če so doše v neravnovesju, se bo to prej ali slej pokazalo v obliki te ali one bolezni. Po ajurvedi moramo preučiti tako posameznika kot njegovo okolje, da bi razumeli bolezen in njene vzroke. Napačne kombinacije hrane, stara hrana, pripravljena hrana iz trgovinskih polic in napačne prehranjevalne navade prispevajo k neravnovesju, pripeljejo do slabe prebave in nabiranja strupov v telesu. Vsaka zaznava, misel in čustvo bodisi pozitivno, bodisi negativno je biokemični dogodek, ki vpliva na doše, na celice, tkiva in organe. Strah, jeza, žalost, sovraštvo, zavist, posesivnost in druga negativna čustva zmotijo naše ravnovesje. Velja pa tudi obratno, ko so doše povečane, zaradi drugih dejavnikov lahko povzročijo ista negativna čustva. V ajurvedi so čustva sorodna določenim organom: potrtost in žalost pljučem, jeza jetrom in sovraštvo žolčnemu mehurju. Ledvice so lahko sedež strahu, srce, pljuča pa sta povezana s potrtostjo in žalostjo. Živčnost se povezuje z debelim črevesom, želodec pa je povezan z vznemirjenostjo in skušnjavo, vranica z navezanostjo.

Ajurveda pravi, da je zdravje vitalno ravnovesje telesa, uma in duha ter ravnovesje treh osnovnih telesnih energij oziroma t.i. doš:

  • – vata (energija gibanja)
  • – pita (energija metabolizma)
  • – kapha (energija oblikovanja telesne strukture)

Kaj je vata, pita, kapha konstitucija?

Ajurveda pozna tri konstitucijske tipe – tako imenovane doše: vata, pita, kapha. Vsak posameznik je edinstvena kombinacija vseh treh doš, vendar ponavadi ena ali dve doši prevladujeta, tako dobimo sedem podtipov (3 monotipe, 3 dualne tipe in redek tridošični tip).

 

Konstitucija in osebni značaj skozi tri energije oz. doše

Z vsako došo so povezane določene fizične in osebnostne lastnosti ter tudi nagnjenost k določenim boleznim in težavam. Doše uravnavajo naše biološke, psihološke in tudi bolezenske procese telesa in uma. Doše v ravnovesju ščitijo telo, v neravnovesju pa lahko povzročijo bolezni. Doša se lahko v telesu nakopiči zaradi nepravilne prehrane, neravnovesja med delom in počitkom, potlačenih čustev, stresa, itd. Napačna prehrana, nezadostna vadba, težavni odnosi, negativna ali zatrta čusta, slabo komuniciranje ter slaba rutina vodijo v bolezni.

Zahodna medicina je še pred nekaj desetletji strogo ločevala telo in um, medtem ko ajurveda obravnava posameznika celostno kot fizično, duševno in astralno telo. Zato tudi poteka zdravljenje na vseh ravneh.

 

Kaj svetuje ajurveda za zdrav način življenja?

Poleg različnih masažnih terapij ajurveda svetuje uporabo zelišč, pravilno prehrano prilagojeno posamezniku, telesno vadbo, meditacijo, dihalne vaje ter pozitivno naravnanost uma.

 

Pomen ajurvedske masaže

Ajurvedske terapije so v ajurvedi pomemben pristop za doseganje ravnotežja saj pripomorejo k razstrupljanju telesa, izboljšujejo počutje ter dvignejo energijo in življenjsko moč. V telesu je več kot 72.000 nadijev, meridianov – subtilnih energijskih kanalov. Njihova pretočnost je pomembna za zdravje, vitalnost in občutek harmonije z vsem, kar nas obdaja. Ajurveda pomeni prevzemanje odgovornosti za lastno zdravje.

Danes vse večjo veljavo in ugled ajurveda dokazuje s svojo večnostjo. Njena izročila so se ohranila več tisočletij. S svojo bogato zakladnico znanja ponuja preprost in učinkovit način kako živeti bolj zdravo in harmonično življenje.