Pri kroničnem ali akutnem vnetju sinusov se izvaja ajurvedska terapija nasja, ki uspešno očisti sinuse in pomaga pri izločanju zastale sluzi. Vnos ajurvedskih kapljic Janu Taila očisti in pomiri sluznico sinusov. Poleg zeliščnih kapljic se uporablja tudi ghi (pripravek iz prečiščenega masla), ki  obnovi in zaščiti nosno sluznico.
Nasja terapija se izvaja z zeliščno inhalacijo, masažo predela sinusov ter  marma akupresurno bioenergijo za pomirjanje sinusnih glavobolov in izboljšanje cirkulacije v predelu sinusov.
Pri kroničnem vnetju sinusov se terapija priporoča nekajkrat letno ter redna uporaba Janu Taila kapljic v akutnem obdobju ter uporaba ghee kapljic ali sezama v obdobju mirovanja.

Kako si lahko sami pomagate pri vnetju sinusov?

Zjutraj in zvečer pred spanjem si vstavimo v nosnici 2-3 kapljici olja Janu taila, sezamovega olja ali gheeja. Sezamovo olje in ghee delujeta preventivno, če pa so sinusi že zamašeni je bolje uporabiti kapljice janua taila ali pa sok stisnjen iz česna, po 2-3 kapljice v vsako nosnico. Nato si lahko naredimo masažo nosnic, z mezičkom se masira notranjost nosnic. Oljenje nosnic vzdržuje dobro zaznavo vonja, obnavlja sluznico in pomirja živčni sistem. Pozimi je nasja še bolj pomembna saj pride do izsušitve sluznice zaradi ogrevanja prostorov, prav tako pa oljenje še dodatne zaščiti sluznice pred bakterijami. Masiranje vrha nosu znotraj stimulira srce, masiranje notranjih stranic pa stimulira pljuča. Nosnici se masira v smeri urinega kazalca in nato obratno kar vpliva tudi na sprostitev čustev. Nasja odplavi strupe tudi iz možganov, saj so sinusne votline direktno povezane z možgani in tako prehajajo snovi v obe smeri.
Kadar je prisoten sinusni glavobol uporabimo ½ žličke cimeta in par kapljic vode, da dobimo mazilo, ki ga nanesemo na čelo in pod oči, pustimo delovati 20-30 minut in nato speremo. Na boleč predel se lahko nanese tudi olje Janu thaila, ki pa ga ni potrebno spirati.
Pri vnetju sinusov je pomebna  prehrana in sicer se priporoča upoštevanje kapha diete (zmanjšano uživanje mlečnih izdelkov in pšenice ter na splošno izogibanje tovarniške, predelane rafinirane hrane, da se vnaša čim manj toksinov v telo). Pri kroničnem vnetju sinusov gre velikokrat za preobčutljivost vata/pita konstitucije, kjer je potrebno umirjanje vata in pita doše in paziti na vnos morebitinih alergenov.
Pri vnetju sinusov se priporoča uživanje sitopaladi praha, tulasi zelišča in immugen (jemanje 2-3 mesece). Ter uporaba naravnih antibiotikov kot sta kurkuma in zlati pečatnik. Pomaga tudi ingver v obliki nastrgane kaše (1 žlička kaše z 1 žličko medu 2-3x dnevno) ali kot čaj z sladkim korenom ali medom. Čaj iz sladkega korena tudi pomirja sluznice sinusov in dihalnih poti.

V akutnem obdobju je priporočljivo izvajati vsakodnevne inhalacije z ingverjem (svež ali v prahu), kamilicami ali  kapljico ekvaliptusovega eteričnega olja. Inhalacija se izvaja 5-10 minut tik pred večernim odhodom v posteljo, da ne prepihamo segretih sinusov.
Prav tako se odsvetuje uživanje mrzle hrane (npr. direktno iz hladilnika) in pijače, pijejo se le topli napitki ali vsaj sobna temperatura.

Zeliščna olja za nasjo lahko delujejo:

pomirjevalno
za sprostitev, dober spanec ali izboljšanje koncentracije
očiščevalno
pri prehladu, zamašenih sinusih, glavobolih, problemih z očmi in grlom, pri povečanih bezgavkah, epilepsiji
hranilno
zmanjša bolečino in napetost v vratu, pomaga pri vdrtih očeh in podočnjakih,
hripavem glasu, migreni, oteženem govoru, izguba las ali prehitro sivenje las, problemi z zobmi

Nasja se ne izvaja zaradi spremenjene cirkulacije v telesu

– v nosečnosti,
– takoj po obroku,
– kopeli ali savni (cca. 45 min),
– Nasjo tudi ni dobro izvajati tik pred odhodom iz stanovanja na mrzel zrak, zaradi vlažnih sinusov; cca. 30 minut,
– Prav tako se ne izvaja po uživanju alkohola.