Članek je bil objavljen v reviji: Naša žena, avgust 2012

V ajurvedi je  debelost povezana z prevladujočo kapha došo v telesu ali z dejavniki, ki  to došo povečujejo. Ajurveda namreč pozna tri konstitucijske tipe ali doše: vata, pita, kapha. Debelost pri vata posameznikih je redka, vate na splošno težko pridobijo na telesni teži, če pa jo že, je ta povezana z prenajedanjem zaradi nemirnosti. Pita posamezniki lahko ob nepravilnem prehranjevanju hitro pridobijo na teži, ko pa se odločijo za hujšanje tudi hitro izgubljajo težo. Kaphe pa lahko že ob vodi pridobijo težo in tudi izgubljanje teže, gre bolj počasi. Največkrat je vzrok  za debelost udobno življenje, preveč hrane, sedenja in premalo gibanja. V telesu, ki se  ne giblje dovolj, pride do zapiranja meridianov  in tudi delovanje notranjih organov in žlez se upočasni.

Kapha tip konstitucija je bolj nagnjena k povečani telesni teži

Kapha posamezniki  so nagnjeni k povečani telesni teži, že v osnovi imajo močnejše kosti, več mišične mase, večje sklepe in bolj čokato telo, njihova koža je debelejša, bela; imajo  močne lase in nohte. Pri povečani kapha doši  se lahko pojavi lenobnost, inercija, nezanimanje za karkoli, občutek da jih noben  nima rad ter prevelika navezanost na ljudi in na stvari ter želja po kopičenju nepotrebnih stvari. Hitro lahko pridobijo na  teži, tudi ob ne prevelikih obrokih, prav tako zadržujejo vodo v telesu. Lahko imajo pogosto tudi prehlade, probleme s sinusi, sluz in kašelj.

Hujšanje z polnovredno prehrano

Za kaphe je pomebno, da jedo količinsko manj hrane in pa bolj kvalitetno polnovredno hrano. Tudi obroki naj bodo le 2-3x na dan. Kaphe so edine, ki lahko mirno preskočijo zajtrk, ob 10.00 imajo lahko sadje ali manjši prigrizek, glavni obrok  opoldne in zadnji obrok ob 18.00, vmes naj ne uživajo ničesar oziroma le nekaj sadja ali tople napitke. Večina žitaric: proso, ajda, kvinoa, ječemen, rž, polenta so lahki in diuretični in pomagajo pri odvajanju vode iz telesa. Prav tako stročnice, še posebej adzuki fižol in čičerika delujeta diuretično in očiščevalno. Kaphe naj užijejo v obroku ¼  žitarice, ½ zelenjave, ¼ proteina z malo maščobe. Uživajo naj se živila, ki so ekološke pridelave in čim manj tovarniško predelane hrane. Konzervirana, vložena ali zamrzjena hrana, naj se ne uživa,  zamrzjena še posebej povečuje kapha došo. Tovarniško predelana hrana vsebuje snovi, ki motijo delovanje organizma, izgubljena pa je tudi sveža energija hrane, ki ne prinese telesu samo hranilne snovi, ampak tudi občutek vitalnosti in ugodja.

Za vata in pita posameznike pa je priporočljivo zajtrkovanje, pita naj uživa 3 obroke dnevno, vata pa lahko 3-4 obroke dnevno.

Šest okusov hrane

Ajurveda pozna šest okusov hrane in vseh šest okusov je potrebno združiti v enem obroku. Glede na našo prevladujočo došo, uživamo živila, ki pomirjajo našo došo in manj vnašamo hrano, ki ni primerna za naš konstitucijski tip. Kapho došo v telesu pomirjajo pekoči, grenki in trpki okusi in pa topla, lahka hrana. Izogibati pa se morajo sladke, slane, kisle hrane, težke in pa mrzle hrane in pijače. Pri uživanju bolj pekoče hrane, ki je del kapha diete je potrebno paziti, da ne povečujemo  pita doše. Zato je dobro poznavanje svojega konstitucijskega tipa in opraviti pregled pri ajurvedskem zdravniku, ki natančno določi došo in predlaga smernice za prehranjevanje.

Kapha dieta

Pri kapha dieti je tudi nujno izogibanje mlečnih izdelkov, občasno se sme uživati le sveže kozje mleko ali svež kozji sir. Mlečni izdelki krepijo telo, če že užijemo jogurt naj bo to za zajtrk ali kosilo, nikoli za večerjo. Tudi pšenica (pšenični kruh, testenine) in meso povečujejo  telesno maso in jih je potrebno uživati v čim manjših količinah.

Enkrat tedensko se svetuje blagi  post, ki se lahko razlikuje glede na kostitucijski tip. Post namreč omogoči počitek prebavnemu traktu  in pospeši   izločanje strupov iz telesa. Na postni dan  zaužijemo sadje, na pari kuhano zelenjavo ali zelenjavno juhe, solato in sveže stisnjene zelenjavne sokove.

Živila za hujšanje

V dieto je dobro vključiti uživanje kalčkov, oliv,  medu ter čaja iz ingverja in ostalih vročih začimb. Ta živila pomagajo telesu izgubljati kilograme. Kalčki oskrbijo telo z pomebnimi hranili, prav tako pa vsebujejo  encime, ki izboljšajo prebavo in s tem okrepijo metabolizem telesa. Tudi olive s svojim nizkim glikemičnim indeksom pomagajo pri izgubi teže, vsebujejo zdrave nenasičene maščobe, železo, baker in vlaknine. Eno leto star med prav tako pomaga pri razstapljanju maščob, 2-3x dan popijemo žličko medu in limone v topli vodi.

Ingverjev čaj se lahko skuha iz sveže ali posušene ingverjeve korenine, dodamo lahko  poper, cimet, kardamom, klinčke in tulasi. Ingverjev čaj ob obroku poveča prebavni ogenj, lahko pa se ga pije tudi čez dan. 45 minut pred in po obroku, naj se ne pije ničesar, ob samem obroku, pa se lahko pije manjša količina, približno 1,5 dcl  ingverjevga ali  janeževega čaja  ali le toplo vodo.

Enako pomebno kot dieta je, da se hranimo v mirni atmosferi, ob prijetni glasbi ter da se hrana  uživa počasi in prežveči do tekoče mase. Po obroku ne poležujemo in spanje čez dan ni priporočljivo. Po obroku najbolj pomaga 20 minutni sprehod.

Pomebnost vadbe za hujšanje

Dolge ure sedenja za računalnikom in tv, upočasnujejo delovanje metabolizma. Za kapha posameznike se priporoča kombinacija aerobnih vaj, ki povečajo cirkulacijo v telesu in jogijske vaje, ki dvignejo delovanje metabolizma, prebavnega ognja in povečajo cirkulacijo  trebušnega  predela. Kapha naj izvaja najmočnejše vadbo v zimskem času, spomladi  in jeseni zmerno in poleti le lažjo vadbo in raztezanje. Pita in vata pa vadita zmerno vadbo pozimi in spomladi, poleti pa le jogo in raztezne vaje.

Dihalne vaje

Jogijske dihalne vaje kot je ognjeni dih in ujajj dihanje, prav tako zvišujejo delovanje metabolizma, umirajajo živčni sistem ter umirjajo  vata došo v telesu. Koristna dihalna vaja za izbolšanje prebave je naslednja mudra: sredinec  upognemo na palec, dlani položimo na stegna in dihamo počasi, umirjeno 3-5 min pred obrokom.

Zelišča za hujšanje

Ajurvedska zelišča za izgubljanje teže so punarnava, ki pomaga pri odvajanju odvečne vode iz telesa ter izboljša delovanje jeter. Tudi zelišča neem, kurkuma in guduchi izboljšujejo delovanje jeter, presnovo maščob in sladkorjev in se jih priporoča uživati dva do tri mesece. Trifala je blago odvajalo,  čisti tanko in debelo  črevo, izboljšuje prebavo in pomaga pri hujšanju.

Masaža za nego kože in oblikovanje telesa

Pri hujšanju ne pozabimo posvetiti skrbi tudi koži, da se ta lažje prilagodi zmanjšanemu telesnemu obsegu. To naredimo z dnevno samomasažo, v telo si vtiramo sezamovo olje, kar naredi kožo bolj prožno in čvrsto. Enkrat ali dvakrat letno naredimo sklop večdnevnih masaž pri terapevtu, naj bo to anticelulitna masaža ali abjanga, ki je ajurvedska masaža celega telesa s toplim oljem. Več zaporednih masaž skupaj ima globlji terapevtski učinek, večdnevne terapije delujejo očiščevalno, pomlajevalno in dvignejo vitalnost telesa.  Masaže zmanjšajo obseg  in povrnejo telesu skladno obliko ter zmehčajo in preoblikujejo telo. Izboljšajo tudi krvno in limfno cirkulacijo in s tem omogočijo razstrupljanje telesa.

Pomebno je razviti zdrav življenski slog, ki prinese dobro počutje v lepo telo. Ponovna vzpostavitev dobrega prebavnega ognja in nove življenske navade prispevajo k bolj kvalitenem življenju, v razgibanem in uravnoteženem telesu. To nam prinese več  energije in zdravja, za kar nam je hvaležno naše telo in se odraža na našem počutju.

Članek je bil objavljen v reviji: Naša žena, avgust 2012    hujsanje-z-ajurvedo