Kaj je ajurveda?

Zgodovina ajurvede

Kaj je ajurveda

Ajurvedi pravijo mati vseh medicin, saj njeni začetki segajo v peto tisočletje pred našim štetjem v indijske vasi pod Himalajo.

Vsi drugi načini zdravljenja: kitajski, tibetanski, islamski izvirajo iz ajurvede. Njena spoznanja pa so v svojo medicino vključevali tudi stari Grki in Rimljani.

Namen ajurvede

Njen osnovni namen je ohraniti dobro zdravje in pozdraviti bolezen po naravnih metodah.

Ajurveda pravi, da je zdravje vitalno ravnovesje med telesom, umom in zavestjo ter ravnovesje med tremi osnovnimi telesnimi energijami t.i. došami:

Tri energije ali doše:

  • - vata (energija gibanja)
  • - pita (energija metabolizma)
  • - kapha (energija oblikovanja telesne strukture)

Kaj je vata, pita, kapha konstitucija?

Ajurveda opredeluje posameznika na tri sile - tako imenovane doše (tip - konstitucije): vata, pita, kapha.

Vsak posameznik je edinstvena kombinacija vseh treh konstitucij, vendar ponavadi ena ali dve prevladujeta, tako dobimo sedem podtipov (3 monotipe, 3 dualne tipe in redek tridošični tip).

Konstitucija in značaj skozi tri energije

Z vsako konstitucijo so povezane določene fizične in značajske lastnosti ter tudi nagnjenost k določenim boleznim in težavam.

Doše- konstitucije uravnavajo naše biološke, psihološke in tudi bolezenske procese telesa in uma. Doše v ravnovesju, ščitijo telo, neravnovesje pa povzroči bolezni.

Doša se lahko v telesu nakopiči zaradi nepravilne prehrane, neravnovesja med delom in počitkom, potlačenih čustev, stresa, itd.

Celosten pristop k zdravju

Zahodna medicina je še pred nekaj desetletji strogo ločevala telo in um, medtem ko ajurveda obravnava posameznika celostno kot fizično, duševno in astralno telo.

Zato poteka zdravljenje na vseh ravneh.

Kaj svetuje ajurveda za zdrav način življenja?

Poleg različnih masažnih terapij ajurveda svetuje uporabo zdravilnih zelišč, pravilno prehrano prilagojeno posamezniku, telesno vadbo, meditacijo, dihalne vaje za sprostitev in povečanje pretoka energije v telesu ter pozitivno naravnanost uma.

Ajurvedska masaža za zdravljenje

Ajurvedsko zdravljenje se začne z masažnimi terapijami, ki globoko razstrupljajo telo, uravnovešajo misli in čustva ter krepijo življenjsko moč.

V telesu je več kot 72.000 nadijev, meridianov - subtilnih energijskih kanalov. Njihova pretočnost je pomembna za zdravje, vitalnost in občutek skladnosti z vsem, kar nas obdaja. Ajurveda pomeni prevzemanje odgovornosti za lastno zdravje.

Ajurveda ima tudi opisanih več kot 1000 zelišč, ki krepijo, čistijo telo in poživljajo delovanje notranjih organov, pridobljena z naravnimi postopki. Danes vse večjo veljavo in ugled ajurveda dokazuje s svojo večnostjo. Njena izročila so se ohranila več tisočletij. S svojo bogato zakladnico znanja ponuja preprost in učinkovit način kako živeti bolj harmonično in zdravo življenje.