nasja je ayurvedska terapija za zamašene sinuse in sinusni glavobol

NASJA- ajurvedska terapija za čiščenje sinusov

Pri kroničnem ali akutnem vnetju sinusov se izvaja ajurvedska terapija nasja, ki uspešno očisti sinuse in pomaga pri izločanju zastale sluzi. Vnos ajurvedskih kapljic Janu Taila očisti in pomiri sluznico sinusov. Poleg zeliščnih kapljic se uporablja tudi ghi, ta pomiri, obnovi in zaščiti nosno sluznico.

Terapija se izvaja z zeliščno inhalacijo, masažo predela sinusov ter  marma akupresurno bioenergijo za pomirjanje sinusnih glavobolov in izboljšanje cirkulacije v predelu sinusov.

Pri kroničnem vnetju sinusov se terapija priporoča nekajkrat letno ter redna uporaba zeliščnih kapljic v akutnem obdobju ter uporaba ghee kapljic v obdobju mirovanja.

Pomembno je, katera zeliščna olja se pri tem uporabljajo:

pomirjevalna
za sprostitev, dober spanec ali izboljšanje koncentracije
očiščevalna

pri prehladu, zamašenih sinusih, glavobolih, problemih z očmi in grlom, pri povečanih bezgavkah, epilepsiji

hranilna

zmanjša bolečino in napetost v vratu, pomaga pri vdrtih očeh in podočnjakih,
hripavem glasu, migreni, oteženem govoru, izguba las ali prehitro sivenje las, problemi z zobmi

Pri vnetju sinusov je pomebna  prehrana in sicer se priporoča upoštevanje kapha diete (zmanjšano uživanje mlečnih izdelkov in pšenice ter na splošno izogibanje tovarniške, predelane hrane, da se vnaša čim  manj toksinov v telo). Pri kroničnem vnteju sinusov gre velikokrat za preobčutljivost vata/pita konstitucije, kjer je potrebno umirjanje vata in pita doše. Dobro je uživanje ajurvedskih zelišč kot so sitopaladi prah, tulasi in immugen (jemanje 2-3 mesece). Ter uporaba naravnih antibiotikov kot so kurkuma, zlati pečatnik ter ostali zeliščni antibiotiki za krepitev imunskega sistema. Ter uporaba ingverja v obliki kaše (1 žlička kaše z 1 žličko medu - 2-3x dnevno) ali v obliki čajev z sladkim korenom ali medom. Čaj iz sladkega korena tudi pomirja sluznice sinusov in pljuč.

V akutnem obdobju je priporočljivo izvajati vsakodnevne inhalacije z ingverejem (svež ali v prahu), kamilicami ali  kapljico ekvaliptusovega eteričnega olja. Inhalacija se izvaja 5-10 minut tik pred večernim odhodom v posteljo, da ne prepihamo segretih sinusov.

Prav tako se odsvetuje uživanje mrzle hrane (npr. direktno iz hladilnika) in pijače, pijejo se le topli napitki ali vsaj sobna temparatura.

Nasja se ne izvaja zaradi spremenjene cirkulacije v telesu:

  • med menstruacijo
  • nosečnostjo
  • takoj po obroku
  • kopeli ali savni (cca. 45 min)
  • Nasjo tudi ni dobro izvajati tik pred odhodom iz stanovanja na mrzel zrak, zaradi vlažnih sinusov; cca. 30 minut
  • Prav tako se ne izvaja po uživanju alkohola.
45/60 minut  ...  40/50  €